SPECIALE planten! - MARC'S VLEESETENDE PLANTEN

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

SPECIALE planten!

Heliamphora nutans
Vraagje?

Deze planten zijn te koop! Zie 'RUIL/AANBOD van planten'.

Heliamphora!

Planten van het geslacht HELIAMPHORA of ZONNEBEKERPLANTEN kan je vlot houden en kweken indien je enkele basisregels respecteert. Deze prachtige planten van een oeroud geslacht zijn in feite even gemakkelijk te houden als de meeste andere carnivoren.

Ze zijn afkomstig van de mysterieuze ‘Tepuis’ of hoge tafelbergen die voorkomen in Venezuela, Guyana en Brazilië. ‘Tepuis’ betekent letterlijk ‘Huizen van de Goden’! Deze fascinerende planten houden van veel licht, liefst van al daglicht en dit tussen de 12-14 uren. Een kleine serre of veranda is dus ideaal. Zorg er voor dat de planten niet te lang in stagnerend (stilstaand) water blijven staan. Ze houden hier helemaal niet van. In hun natuurlijke leefmilieu groeien ze op tafelbergen en in het oerwoud onderaan tegen de wand en aan de voet van deze bergen. Deze ‘plateaus’ kunnen een hoogte bereiken tot soms wel 3000 m! Bovenaan heerst er altijd een zeer hoge luchtvochtigheid daar de top meestal omgeven is door wolken en dus omhuld is in een dichte mist. De temperaturen kunnen soms dalen tot net boven het vriespunt en soms ook wel er net onder. Ze kunnen ook stijgen tot 25°C en hoger. De gemiddelde temperatuur bedraagt 12°C. Bij een regenbui spoelt het regenwater altijd langs de planten om zich dan een uitweg te zoeken door zich vervolgens in de diepte te storten langs de steile wanden van deze bergen.

Ik heb in mijn serre een aquarium (hoge luchtvochtigheid) geplaatst  met de volgende afmetingen :1,20m X 50cm X 50 cm. Voor een goede drainage maakte ik met een glasboortje een opening in de bodem van het aquarium. Door de opening stak ik een kleine plastic tube. Ik vulde de bak tot de helft met een mix van turf en perliet (mag ook gewassen aquariumzand zijn) met een toplaag van levend veenmos (sphagnum). Hierin plantte ik dan mijn Heliamphora’s.

Regelmatig giet ik van bovenaf met regenwater. De planten zien er schitterend uit en ze maken elk jaar mooie bloemen aan. Tijdens de wintermaanden houd ik de gemiddelde nachttemperatuur rond 5°C. Een gaskachel met thermostaat klaart deze klus. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot ver boven de 30°C. Ik maak dan gebruik van een ventilator om de warmte terug te dringen tot 30-35°C.  Zolang ik de planten voldoende vochtig houd ondervinden ze geen last van deze voor hen toch wel ongewoon hoge temperaturen. De ervaring leert mij dus dat Heliamphora’s ‘verdraagzame’ planten zijn, en dat ze gehouden kunnen worden op ‘aanvaardbare’ temperaturen. Ze mogen zeker niet te lang onder het vriespunt gaan en ze mogen ook niet te lang op een te hoge temperatuur worden gehouden. Laat ons dus stellen dat de planten tussen 3°C en 35°C kunnen overleven, mits ze voldoende vochtig worden gehouden. De ideale temperaturen liggen volgens mij tussen 12°C en 30°C. Tot 40°C kunnen ze ook overleven mits ze vochtig genoeg staan en er voldoende ‘luchtstroming’ aanwezig is d.m.v. een ventilator die zowel overdag als ’s nachts actief is.

Als je niet over een serre beschikt kan je de planten evengoed in een aquarium of terrarium houden in je woning. De huiskamertemperatuur is ideaal voor ‘Tafelbergbewoners’. Je plaatst de glazen bak op een goed verlichte plek aan een raam, in een veranda of je maakt gebruik van aangepaste verlichting. Hiervoor kan je het best buis- of TL-lampen van het ‘daglichttype’ gebruiken. Gro-lux lampen zijn natuurlijk uiterst geschikt! Tegenwoordig kan men trouwens meer lampentypes verkrijgen die geschikt zijn voor plantengebruik en die over een langere levensduur beschikken dan de traditionele lampen. Met een eenvoudige timer of schakelklok kan men de meest geschikte belichtingstijd (gemiddeld tussen 12 en 14 uren) instellen. Voor de drainage zet je dan je potten op dikke tegels of stenen zodat het water altijd lager staat dan de bodem van je potten. Ik hoop dat mijn tips succesvol zijn zodat liefhebbers deze toch wel speciale ‘voorhistorische’ planten op een degelijke wijze zullen kunnen houden en kweken. Veel succes!


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu